Blending Bull NEWS

Nová verze aplikace :cow: BLENDING BULL - 2021-11-01T23:00:00Z - “3.0 - editor”

:loudspeaker: S radostí Vám oznamuji novou verzi aplikace :cow: Blending Bull. Přináší přepracované uživatelské rozhraní a novou terminologii, díky kterým se stává velmi mocným nízkoúrovňovým CSV & XML feed editorem!

Označení verze: 3.0

Proč právě tyto novinky

Cílem bylo zdůraznit funkce CSV & XML editoru. Tyto funkce v aplikaci již byly od verze 2.0, a to v podobě části Pravidla a nástrojích pro editaci začátku výstupního souboru a konce výstupního souboru. Uživatelé si však plně neuvědomovali sílu editačních funkcí, a tak jsme uživatelské rozhraní přepracovali tak, aby byly více zřejmé. Funkce pro spojování více vstupních feedů přitom zůstaly zachovány.

Dále jsme se rozhodli změnit terminologii. Rozdíl mezi “vstupními soubory” a “výstupními soubory” je v češtině malý a uživatelům se pletl. Spojili jsme proto změnu se zvýrazněním “editoru” a nahradili je pojmy “soubory” a “datové zdroje”.

Co je nového

:bookmark_tabs: Nové názvosloví

Vstupní soubory → Datové zdroje
Výstupní soubory → Soubory

Logika odpovídá “editoru”. Tedy cílem aplikace je vytvářet soubory, přičemž obsah souboru lze tvořit z jednoho či více datových zdrojů.

:arrow_right: Nová navigace

Navigace byla přepracována do dvou úrovní tak, že:

  • První úroveň obsahuje položky společné pro celou aplikaci: Soubory, Datové zdroje, Historie
  • Druhá úroveň obsahuje položky pro daný soubor: Upravit soubor, Datové zdroje souboru, Nastavení souboru.

Položky menu odpovídají předchozím položkám, jen byly přejmenovány a v druhé úrovni bylo změněno pořadí, kdy Upravit soubor (Dříve pravidla) bylo přesunuto na první místo.

:woman_mage: Nový průvodce vytvořením souboru

Nově Vás vytvořením nového souboru provede průvodce, který ve dvou (resp. třech) krocích umožní nastavit vše potřebné. Veškeré nastavení lze dále v detailu souboru dodatečně upravit.

:scissors: Editace začátku a konce souboru přesunuta do editoru

Nástroje pro (nepovinné) nastavení obsahu, který se vloží na začátek či konec souboru, byly nově přesunuty do editoru (Upravit soubor) jako pravidla.

:steam_locomotive: Vylepšení editor

Část Upravit soubor (dříve Pravidla) byla vylepšena tak, aby uživatelské rozhraní připomínalo editor. Náhled výstupního souboru vpravo byl umístěn také na přehled pravidel. Zavedli jsme typy pravidel. A to tak, že jsme v rozhraní na jedno umístili jak pravidlo Najít a nahradit, tak doplnění textu na začátek souboru a doplnění textu na konec souboru, kdy dříve se tyto funkcionality nacházely na různých místech aplikace. Nové uspořádání dává nástroje pro editaci dat na jednom místě.

Jak změny vypadají

Přehled souborů

Editace souboru

Detail pravidla

:bulb: K čemu jsou nová vylepšení dobrá

Ač se změny týkají uživatelského rozhraní, nikoliv technického pozadí zpracování dat, vstoupili jsme do nové etapy využití aplikace. Blending Bull je totiž nízkoúrovňový CSV & XML feed editor. Na rozdíl od “chytřejších” aplikací, jako např. Mergado, má výhody a nevýhody. Zatímco Mergado rozpoznává “datová políčka”, jejich obsah ukládá do databáze a nad nimi poskytuje mocné funkce, Blending Bull pracuje na úrovni textu. Neřeší, jaký má daný text význam. Mergado může stavět pokročilé funkce - API pro aplikace, mocné editační nástroje, je odolnější před změnou vstupních dat… Tohle Blending Bull neumí. Na druhou stranu je rychlý, data zpracovává často. A zkušenému uživateli nabídne nízkoúrovňovou možnost přímé editace samotných datových souborů. To zkušený uživatel ocení buď u triviálních úloh, kde je chytřejší nástroj zbytečně robustní, nebo v situacích, na které chytřejší nástroj není připraven. Např. tím, že nepodporuje daný datový formát. Více napoví příklady, které jsem publikoval či budu publikovat zde na fóru.

Nechť Vám Blending Bull dobře slouží!

2 Likes