Omezení počtu produktů ve feedu

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jak mohu výstupy jednotlivých feedů omezit na určitý počet produktů? Jde mi o to, že některé výstupy mají +500 produktů a mě by stačilo třeba maximálně 150 Náhodných produktů, které by následně výstupní feed obsahoval. Podle zadaných pravidel.

Děkuji

Na omezení počtu produktů ve feedu máme v Mergadu pravidlo typu Skrytí produktu.

Nejprve si na stránce Produkty vytvořte výběr produktů, které chcete skrýt a potom si na stránce Pravidla přidáte nové pravidlo, typ “Skrytí produktu” a aplikovat se bude na vytvořený výběr.

Jak skrývací pravidlo použít můžete shlédnout v tomto videonávodu:

Poznámka: pokud chcete ve feedu ponechat například těch 150 produktů, tak by se vám mohl hodit výběr produktů vytvořený pomocí podmínky “Není obsažen ve výčtu”, více informací o výběru výčtem máme popsáno zde: Používejte výběr produktů pomocí výčtu | Mergado.cz

Dobrý den,

stále se mi nedaří ponechat pouze např. 150 produktů z feedu, který má 500 produktů. Lze mi vytvořit ukázkové video? Abych to ještě jednou shrnul - na Mergado nahraju feed, který má třeba 10000 produktů, přes produkty a pravidla osekám feed podle druhu produktu na 500 produktů a teď bych z těchto vyfiltrovaných 500 produktů potřeboval aby se to osekalo na náhodných 150 produktů.

Děkuji

Náhodný výběr produktů v Mergadu k dispozici není, ani tam není možnost vyfiltrovat si jenom určitý počet produktů. Je třeba na to jít jiným způsobem. Zkuste například následující postup:

1. na stránce Produkty se přepněte na tabulkový výpis,

2. zobrazte si jen neskryté produkty
    Ukázka:

3. v tabulce si nechte zobrazené například jenom ID produktů

4. stáhněte si tyto hodnoty jako CSV soubor → Sloupce z tabulky
    Ukázka:

5. CSV soubor si otevřete (v Excelu / v Libre Office Calcu / apod.) a zkopírujte si v prvním sloupci, např. prvních 150 hodnot do clipboardu

6. vraťte se do Mergada na stránku Produkty, kde vytvořte výběr s podmínkou: ID produktů “Není ve výčtu” zkopírovaných hodnot, tj. do pole pro hodnotu vložte zkopírovaná ID produktů.
    Ukázka:

7. na stránce Pravidla si přidejte nové, typ pravidla zvolte Skrytí produktu a použijte v něm vytvořený výběr. Pravidlo skryje všechny ostatní produkty, kromě těch 150ti z výběru.

8. přegenerujte feed v Nastavení → Přegenerování → Přegenerovat změněné.

3 Likes

Co se stane v případě, že vstupní feed dostane aktualizaci a budou tam jiné produkty? Budu muset toto opakovat? Jde o to, že na tuto úpravu bych potřeboval aktualizovat více než 200 Mergado výstupů a dle návodu mi to připadá, že následně bych musel se o vše starat manuálně, což v tomto množství je vcelku nereálné.

Děkuji

Rozhodující je, aby ve feedu byl určitý počet náhodných produktů např. těch 150, nebo skrývat konkrétní produkty?

1 Like

Ano, ten výběr by byl tvořený napevno konkrétními ID produktů.

Jinak skrývat produkty ve feedu by šlo i jiným způsobem, např. si feed načtete do Google tabulky, kde s pomocí funkcí Google tabulek provedete potřebné věci (třeba vyberete 150 náhodných produktů z aktuálního feedu) a výsledek si naimportujete zpět do Mergada tak, že bude možné skrýt produkty dle toho, co přišlo z Google tabulky.
Nevím ale, zda byste chtěl vytvářet 200 Google tabulek, pokud zvažujete 200 výstupů z Mergada…

Je těžké poradit konkrétní řešení, když neznáme celé zadání. :wink:
Nechcete trochu více popsat co je cílem, jak by to mělo ve výsledku fungovat?

Ahoj přátelé,

už jsem zpět, byl jsem na dovolené.
Napíši tedy znovu příklad, který se v mém množství velice často stává.

1. Obdržím vstupní xml feed, který obsahuje třeba 45 000 produktů
  2. Následně dle požadovaných pravidel vstupní feed vyselektuji pouze na produkty, které tam chci
  3. Po přegenerování zůstane ve feedu např. 500 produktů dle zadaných pravidel.
  4. Zadaná pravidla již nelze více ohýbat ale výstupní feed bych potřeboval pokrátit na 50 náhodných produktů z celkových 500
  5. To je vše

Upřímně, představoval bych si jednoduché pravidlo něco ve smyslu “limit_random_products” → 50

Nemyslím, že by to bylo něco náročného. Každopádně dle předešlé odpovědi abych něco vkládal do google tabulek atd… to je v mém množství, kde mám stovky, konkrétně více jak 500 projektů naprosto nerealné…

Díkys a hezký zbytek prázdnin všem :slight_smile:

1 Like

Dobrý den,

dovolím se zapojit do diskuze a přidat svůj názor na problematiku z pohledu produktového manažera. :cowboy_hat_face:

Vytvořit nějaké pravidlo, které by zajistilo kýženou funkcionalitu “limitu položek na výstupu” by asi nebylo extrémně náročné, ale…

My musíme dělat produkt, který bude přístupný / uživatelsky přívětivý pro většinu zákazníků.

Mergado Editor toho již nyní umí tolik, že spousty uživatelů často tápe a hledá to správné pravidlo, které jim pomůže zajistit výsledek, který chtějí / očekávají. Přidávat další a další pravidla tak není bohužel možné :frowning:

Samozřejmě se v Mergadu snažíme zohlednit požadavky vás, našich zákazníků, ale musíme přitom zohlednit i četnost případných požadavků, reálnou využitelnost, náročnost, atd.

Zrovna váš požadavek na skrytí zcela náhodné vybraných produktů je natolik unikátní, že není reálné vytvářet pro takto specifické využití samostatné pravidlo.
Možná spíše zkuste blíže popsat co je vlastně cílem vaší snahy. Proč toto vlastně dělat?
Třeba pak my nebo někdo z uživatelů Fóra vám pomůže najít řešení. :wink:

1 Like

Ahoj,

co k tomu dodat… Tudíž konstruktivní a jasná odpověď zní…? :slight_smile:

Důvod proč to tak chci, je ten, že ve výsledku použiji pouze cca 15 produktů a zbývajících desítky tisíc produktů pouze zabírají místo v databázi. Nehledě na to, že import s +500 produkty trvá znatelně déle, než import s 50 produkty.

Řešení vidím snadně… do pravidel vykouzlit pravidlo, které by určilo limit výstupu. Popřípadě plugin. Nebo v přegenerováních, či kdekoliv jinde. Je to fuk ale je to potřeba.

Ahoj,

mě šlo spíše, o to, proč musí být ty produkty náhodně vybrané.

Samotné omezení na nižší počet produktů na výstupu je samozřejmě častý a relevantní požadavek. Ale právě ta požadovaná “náhodnost” je to co nás mate :slight_smile:

Mohu poprosit tedy o návod jak omezit počet produktů? Vyzkouším a třeba to bude dostačující.

To je ale situace, kde se to musí dělat ručně. Moje situace je obtížnější. Mám více jak 500 projektů a není v mých silách to ručně pohlídat. Proto jsem psal o pár příspěvků výše, že to ručně není možné spravovat z mé strany.
V mém případě tedy opravdu je nezbytné pouze jedno políčko, kde se zadá požadovaný množství a samo by si to pohlídalo.

1 Like

No, přiznám se, že mě šlo spíše o popis toho, k čemu je nezbytná ta “náhodnost” výběru položek, které budou na výstupu.

Naklikávat ručně tolik projektů by se mi samozřejmě také nechtělo :slight_smile:
Proto je tady Mergado, pomocí kterého máte možnost procesy automatizovat.

Jde však o to, že v rámci Mergado editoru se pracuje s “výběry položek”, které mají splňovat nějaké podmínky / kritéria.

Nejčastěji zákazníci řeší jako kritérium třeba:

• cenu (vyšší než / nižší než)
  • skladovost (skrytí položek, které nejsou skladem)
  • výběr položek z konkrétních oddělení (například skrytí položek z oddělení Alkohol),
  • atd.

Vždy je však spojujícím prvkem to, že položky mají “něco” společné / pevně dané. Něco, dle čeho je možné v Mergadu tyto položky poznat a dále s nimi pracovat.

S úplnou náhodností výběru se v Mergado Editoru nikdy nepočítalo a myslím si, že v blízké budoucnosti ani pracovat bohužel nebude.

Co tedy nyní?
Řešení zcela náhodného výběru pouze za pomoci Mergado Editoru není bohužel reálné. :frowning:
Řešením by tak bylo například:

• Zajistit, aby na vstupu byl do feedu generován (nějakým scriptem) element, který by byl náhodně u 50 položek vyplněn nějakým údajem, třeba hodnotou “1”.
    Pak by bylo možné vytvořit na základě tohoto údaje v Mergado výběr a položky, které nemají tento element vyplněn skrýt.

• Další možností je třeba zajistit script, který provede přímo selekci položek v rámci samotného feedu. Prostě náhodně smaže položky a nechá již jenom 50. Toto by nemělo být složité a šikovný programátor vám toto jistě zajistí.
    Výhodou této varianty řešení by bylo to, že pokud vám jde skutečně pouze o skrytí položek a nechcete s nimi nijak dále pracovat, tak nepotřebujete ani Mergado :cowboy_hat_face:.
    Zaplatíte tak programátorovi jednorázový poplatek a script vám poběží na PC…

2 Likes

Ahoj Leoši,

mockrát děkuji za odpověď. Dle tvého navrhovaného postupu bych volil první bod a to tento -
Zajistit, aby na vstupu byl do feedu generován (nějakým scriptem) element, který by byl náhodně u 50 položek vyplněn nějakým údajem, třeba hodnotou “1”.

Druhá možnost nepřipadá v úvahu, protože bez mergada se nehnu. Používám ho jako hlavní filtr pro selekci požadovaných produktů.

K první možnosti, je tu tedy někdo, kdo by mi zvládl poradit se scriptem?

Děkuji,

Tomas

Ahoj,

tak nakonec zasílám ještě jeden TIP, který mi předal jeden z našich vývojářů.

Nestačilo by udělat výběr, který vyhodí všechny produkty, jejichž ID nekončí na 1 čímž “náhodně” skryje 90 % všech produktů? :thinking:

Tak tohle mi připadne jako elegantní řešení, které by stálo minimálně za zkoušku. :slight_smile:

Ahoj,

vypadá to v tuto chvíli použitelně. Budu testovat a pokud něco najdu ozvu se. Prozatím díky za super tip :slight_smile:

1 Like