Nasadil jsem aplikaci Symlink Stork na několik odkazů a koukám, kdopak to data stahuje. Počtení je to zajímavé a tak si říkám, že by mohlo být fajn se o výsledky podělit. Zkusím v příspěvcích níže představit vybrané useragenty, které jsem prozatím ulovil. Budete-li mít dotaz či vlastní úlovek, podělte se.
Co je useragent
Název toho, kdo chce stáhnout data. Obvykle je to počítačový program, který používá buď živý člověk (např. internetový prohlížeč) nebo nějaký “stroj” (např. fulltextový vyhledávač). Přesnější definici najdeš např. zde.
Příklad useragenta: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/84.0.4147.135 Safari/537.36
Takto se představí internetový prohlížeč Chrome na Windows. Všimněte si, že kromě názvu software obsahuje useragent i další informace.
Proč věnovat useragentům pozornost
Cílem aplikace Symlink Stork je umožnit vám omezit kdo bude k vašim datům mít přístup. Na to navazuje sledování, kdo (důvěrná) data skutečně stahuje. Důvěrná jsem dal do závorky úmyslně. Můžete totiž sledovat přístupy jak na skutečně interní data, např. váš neveřejný velkoobchodní ceník, ale také sledovat přístupy na soubor umístěný např. na internetových stránkách. S tím, že vás zajímá jaký useragent tento soubor stahuje. Toto sledování dělají webové servery běžně. Jen uživatel nemusí mít přístup k výsledkům.
A proč tedy věnovat useragentům pozornost? Protože vaše data jsou důvěrná. I např. data katalogu zboží vašeho e-shopu. A pokud je začne stahovat např. bot fulltextového vyhledávače Google, je dobré o tom vědět.